Insight

Article

Will a Payer Require or Prefer Our Accreditation?

Reviewed October 2026

In IHS's reading, it depends on the payer, product and provider type. The payer's applicable documents and its written answer document whether it requires, prefers or ignores a credential for your objective, subject to the requirements that govern your contract. In this page, a credential means an accreditation or recognition; a payer's credentialing is its own verification of a provider and is a separate step.

Start with the payer, product, service and location. Then establish what obtaining the credential would change. In the sources read for this page, accreditation is one permitted route for Medicare Advantage providers other than physicians and other health care professionals, one Aetna guide accepts other evidence in its place for organizational providers under delegated credentialing, and the federal Medicaid managed care rules read (42 CFR 438.214 and 438.206) are silent on it. Pursue accreditation or recognition for a payer contract when the payer has documented both an interest in your services and a specific contracting or payment purpose for that credential. A credential without a defined payer use is an unsupported contracting investment.

Aetna's joining FAQ distinguishes credentialing from contracting and says participation depends on completing both. The decision is whether the credential resolves an identified obstacle or creates a documented benefit for a viable target.

Which payer targets should we investigate first?

Investigate targets with a plausible service need before investing in a credential. Aetna's FAQ ties its review of joining requests to state law and to the network it already has in a given area. New York's health department says state law does not oblige plans to admit every interested provider.

For each target, record the legal contracting entity, product, counties, service and provider type. Ask whether the payer is considering additional providers in that scope. Keep the response and its date. In IHS's reading, an application invitation warrants further investigation; it does not establish a contract offer. If the payer identifies no opening, defer credential spending justified solely by that target until there is a concrete reason to reconsider.

How do we tell whether a credential is required, preferred or irrelevant?

In IHS's reading, look first in the payer's provider manual and credentialing page, then in the Medicaid agency's published MCO contract for Medicaid products, then ask the payer's contracting contact in writing for anything those documents leave open. Classify the credential by the decision it changes, using the payer's applicable manual and written answer. Required means a stated prerequisite for the precise objective. Preferred means a stated advantage with an explanation of how it affects evaluation. Irrelevant means the payer confirms no effect on that objective. Silence means unresolved.

Keep an alternative evidence route separate from those labels. In its organizational-provider provisions, Aetna's delegation guide lets accreditation be replaced by other evidence: a current CMS or state survey showing compliance, or the findings of an on-site quality review. This example concerns delegated credentialing, not every Aetna application. Ask for the applicable manual section, version and effective date before treating any example as your route.

Do Medicare Advantage network rules make accreditation necessary?

Not from the provision read for this page: 42 CFR 422.204(b)(1)(ii) is met either by accreditation approval or by meeting the MA organization's own standards, for providers other than physicians and other health care professionals. Other applicable requirements still need separate review.

Separately, 42 CFR 422.116 requires adequate networks for network-based MA plans other than MSA plans, with standards addressing travel time, distance and provider numbers. In IHS's reading, that access obligation is a reason to investigate a service gap, not evidence that a credential secures your contract. Ask which qualification route the particular MA product applies to your provider type.

What changes for Medicaid managed care?

In IHS's reading, Medicaid managed care calls for a state-specific inquiry. Under 42 CFR 438.214, each state sets a uniform credentialing policy, each plan follows a documented credentialing process, and plans must meet any additional state requirements. Section 438.206 separately addresses networks supported by written agreements and sufficient access to covered services. Credentialing there is the plan's provider-verification process. In IHS's reading, neither section makes an accreditation or recognition a credentialing prerequisite; the text read here is silent on whether one satisfies it.

New York's March 2024 model contract (the amended version) illustrates the distinction. Section 21.4 specifies a formal credentialing process tied to state criteria. Section 3.17 addresses enhanced medical-home payments for qualifying, already contracted primary care physicians/practices and Article 28 clinics.

Check the applicable state contract and amendments before equating recognition with network admission. The model is not your executed agreement. Ask whether the credential affects admission, payment eligibility, or neither; do not transfer a New York provision to another state.

What should we ask the payer in writing?

Ask the payer to identify the exact credential's effect and the remaining contracting conditions; a scoped written question is more useful than asking whether the payer values accreditation.

We are evaluating participation for our identified service, provider type and locations under your named product. Is the specified accreditation or recognition a prerequisite, a preference, an alternative to other evidence, or unrelated to this objective? Please identify the policy section and effective date, accepted program and scope, any alternative route, and when evidence is due.

Please also state whether you are considering providers in this scope, what remains after credentialing, and whether any payment provision depends on separate conditions. The provider sends the inquiry and retains the reply.

Who should receive our written question?

In IHS's reading, send the question to the payer's contracting or provider-relations contact named in your contract. IHS drafts; the client sends. See “Who at the payer can answer in writing whether our accreditation satisfies the contract, and who do we bring in?” on the credential-fit page.

When is pursuing the credential worth the work?

In IHS's reading, ask the payer first: its written answer documents whether it treats the credential you hold as counting, subject to the requirements that govern your contract, and another credential is worth pursuing only when the payer has documented a contracting or payment purpose for it. Proceed when the documented benefit supports the implementation and maintenance burden, and the remaining contracting conditions are feasible. If the answer is only a preference, ask what weight it carries before assigning it business value.

Use a short decision memo: the payer's answer, the governing provision, unresolved conditions, internal staffing needs and the reason to proceed or defer. You do not need a consultant to assemble that record. IHS can map requirements, assess gaps and draft readiness materials for your clinicians to approve. Counsel adds value when contract language conflicts or the legal effect of a payer response is uncertain. IHS drafts; the client submits.

What this is NOT

This is not a promise of payer acceptance, contract execution, patient volume or payment. The sources do not establish those outcomes for your organization.

This is not legal advice. Have counsel resolve legal questions about applicable requirements and proposed agreements.

This is not an accreditor recommendation or an assessment of your eligibility. The cited provisions are silent about your particular application; this page cannot know the payer's current interest or private contracting terms.

IHS never contacts, submits to, confirms with or represents a client before an accreditor, regulator or payer. If the credential you are weighing is an NCQA program, Maureen Plumstead leads accreditation and recognition; Thomas G. Goddard leads program development only.

Frequently asked questions

Does an open network mean we should start accreditation?

No. First obtain the credential's exact purpose and remaining conditions in writing; network interest alone does not establish its value.

Does silence in a provider manual mean recognition is irrelevant?

No. Treat silence as unresolved and request a scoped written answer before making the investment decision.

About the author

Thomas G. Goddard, JD, PhD has been Chief Executive Officer of Integral Healthcare Solutions since 2002. He was Chief Operating Officer and General Counsel of URAC from 1998 to 2000.

Integral Healthcare Solutions: accreditation consulting, compliance services, and program development.

Sources

Joining the provider network FAQs. Aetna. https://www.aetna.com/faqs-health-insurance/health-care-professionals-join-network.html

42 CFR 438.214, Provider selection. CMS, eCFR. https://www.ecfr.gov/current/title-42/section-438.214

42 CFR 422.204, Provider selection and credentialing. CMS, eCFR. https://www.ecfr.gov/current/title-42/section-422.204

42 CFR 422.116, Network adequacy. CMS, eCFR. https://www.ecfr.gov/current/title-42/section-422.116

Delegation management guide (4/25), organizational provider information. Aetna. https://www.aetna.com/document-library/healthcare-professionals/documents-forms/delegation-provider-guide.pdf

Information for Health Care Providers, Joining an MCO Network. New York State Department of Health. https://www.health.ny.gov/health_care/managed_care/providers/

42 CFR 438.206, Availability of services. CMS, eCFR. https://www.ecfr.gov/current/title-42/chapter-IV/subchapter-C/part-438/subpart-D/section-438.206

Medicaid Managed Care/HIV Special Needs Plan/Health and Recovery Plan Model Contract (amended version), March 1, 2024, sections 21.4 and 3.17; the section number for the medical-home payment provision differs in the unamended version. New York State Department of Health. https://healthweb-back.health.ny.gov/health_care/managed_care/providers/docs/mmc_fhp_hiv-snp_harp_model_contract_amend.pdf

Last updated: October 31, 2026. Sources were retrieved on October 30, 2026; the added pointer rests on the Louisiana contract source cited on the credential-fit page, retrieved October 31, 2026. Requirements change and must be verified with the issuing body.

Get the IHS compliance news by email

A free email edition is starting. Each item names the agency that published it, with the date and a link.

Talk with IHS's CEO

A 30-minute introductory meeting with Thomas G. Goddard, JD, PhD, to scope what your organization needs.

Schedule a Free Discovery Session